50 jaar roken...'t is niet niks.Denk maar aan - gezondheid, kost heeeel veel geld en de afhankelijkheid. Nog maar de gedachte aan stoppen deed mij rillen.Tot op een blauwe maandag ergens in sept 2016 een vriend mij vroeg " zin om te stoppen met roken olv van een tabacologe?

We missen nog 1 persoon om te kunnen genieten van een gunsttarief". Om mijn vriend niet teleur te stellen zegde ik toe voor de infosessie.Qua motivatie op een schaal van 1 tot 10:duidelijk een 1 want enkel om mijn vriend te plezieren. De infosessie viel goed mee(mochten zelfs roken tijdens de pauze) en was zeker motiverend maar er verliep nog een maand alvorens de 1° vergadering zou plaatsvinden en dus motivatie terug naar af! Begin okt 2016 was het dan zover: eerste vergadering bij Els(tabacologe) thuis.

Op de verschillende sessies werden hanteerbare tools aangereikt om het proces "rookstop" vlot(ter) te laten verlopen:maak voor jezelf uit (praktijk)welk hulpmiddel voor jou het beste is een e-sigaret,medicatie,pleisters of een combinatie. Ik koos voor de e-sigaret: handig en gemakkelijk in gebruik(ook leren goed te gebruiken hoorde er bij)en een gestadige afbouw van de hoeveelheid nicotine. Ook een herval behoort tot de mogelijkheden en je houdt hier best rekening mee(fietsen leer j ook niet op 1 dag).Els deed daar niet moeilijk over en wist telkens de motivatie terug aan te scherpen. Halverwege dec 2016 besloot ik om de nicotine te bannen en enkel nog te dampen(waterdamp).

Dankzij de competentie en de motivatiegesprekken van Els en ook door mijn wilskracht ben ik sinds 13 jan 2017 rook-en dampvrij!!Niet altijd gemakkelijk ,maar als je je aan de raadgevingen houdt is het best te doen. Ik hoop echt dat ik het kan volhouden want ik voel me stukken beter en ik moet niet zo dikwijls geld "bijtanken". Alleen was het me niet gelukt en nu kan ik zeggen : was het maar dat!